TNMSC - Sala Amza Pellea  - Bilete

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Teatrul Naţional Craiova ocupă un loc special în istoria teatrului românesc. Fondat în 1850, a continuat să funcţioneze, în ciuda tuturor convulsiilor de care a fost străbătută istoria naţiunii noastre.


 


În primele decenii ale existenţei sale, Teatrul Naţional Craiova a realizat spectacole care plăteau tribut gustului epocii. După 1900, accentul este pus pe spectacolele dramatice, reprezentându-se cu precădere clasicii universali, îndeosebi Shakespeare şi Molière.


Angajarea, în 1956, la Teatrul Naţional din Craiova, a unei întregi promoţii de actori (George Cozorici, Amza Pellea, Silvia Popovici, Constantin Rauţchi, Victor Rebengiuc, Dumitru Rucăreanu, Sanda Toma), împreună cu profesorul lor, Vlad Mugur a marcat un moment deosebit de important. Aceştia vor deveni peste ani generaţia de aur a teatrului românesc Spiritul de echipă s-a manifestat printr-o energie creatoare ieşită din comun, împrospătând mijloacele de expresie ale actorilor şi ale punerii în scenă.


 


Întâlnirea, apoi colaborarea acestui colectiv de 150 de persoane, cu Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Tompa Gabor, Mihai Măniuţiu, Mircea Cornişteanu şi alţi regizori, români şi străini, l-au propulsat într-o poziţie privilegiată a mişcării teatrale româneşti şi internaţionale. Colaborarea de durată dintre T.N. Craiova si regizorul Silviu Purcărete, începută în 1989 şi care continuă şi în prezent, a constituit un moment de referinţă în devenirea acestei instituţii. Această experienţă transfiguratoare, concretizată prin spectacole de răsunet la nivel naţional şi internaţional, a poziţionat la un moment dat teatrul craiovean printre cele mai valoroase şi expresive artistic din mişcarea teatrală mondială. Majoritatea acestor spectacole au fost recompensate cu premii naţionale şi internaţionale de prestigiu, cu aportul unor mari actori ca Ilie Gheorghe, Valer Dellakeza, Leni Pinţea-Homeag, Valentin Mihali, Mirela Cioabă, Sorin Leoveanu sau Cerasela Iosifescu, o altă generaţie consolidată artistic.


 


Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, a participat până în prezent la peste 150 de festivaluri şi turnee din întreaga lume şi a fost distins, în urma unor reprezentatţii de mare clasă, cu numeroase premii şi distincţii: Festivalul Internaţional de la Edinburg, Festivalul Teatrului Americilor de la Montreal, Festivalul Internaţional al Artelor Scenice de la Sao Paolo, Festivalul Lincoln Center (USA), Festivalul de la Avignon, Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm, Festivalul de Teatru de la Dublin, Festivalul Internaţional de Teatru MESS-Sarajevo etc.


 


Nu în ultimul rând, Festivalul Shakespeare, prin nivelul artistic şi organizatoric exceptional, organizat împreună cu Fundaţia „William Shakespeare”, condusă de Emil Boroghină, a făcut cunoscut Teatrul Naţional Craiova pe toate meridianele lumii. Cele şase ediţii de până acum au consolidat reputaţia acestui teatru, care a reunit de fiecare dată unele dinte cele mai bune trupe şi reprezentaţii din întreaga lume, dar a găzduit inclusiv colocvii şi simpozioane dedicate operei lui Shakespeare, cu participarea celor mai importanţi specialişti ai momentului.


 


Mari regizori ai lumii au fost efectiv prezenţi la Craiova cu spectacole de referinţă din opera dramaturgului britanic, dacă nu ar fi decât să amintim personalităţi de talia unor Eimuntas Nekrosius, Robert Wilson, Lev Dodin, Peter Brook, Omri Nitzan, Declan Donellan, Oscaras Korshunovas etc.


 


Repertoriul actual, precum şi festivalurile internaţionale unde este constant invitat, fac din Teatrul Naţional din Craiova un ambasador extraordinar al culturii româneşti.