Muzeul Satului Banatean
Inca de la infiintarea sa, din 1972, muzeul se prezinta ca o serie de case traditionale organizate simbolic sub forma unui sat. Este vorba despre 10 gospodarii, in majoritate românesti (cu toate transferate din localitati din regiunea Banatului de nord – est, cunoscuta drept zona Faget – Lipova) si anume: casa din Bata, gospodaria din Capalnas, gospodaria din Birchis, gospodaria din Jupanesti, gospodaria din Cavaran, gospodaria din Visag, gospodaria din Jebel, gospodaria (maghiara) din Babsa, casa deportatilor din Baragan si gospodaria din Zolt. Majoritatea acestor obiective au apartinut unor familii de agricultori, anexele evocand agricultura traditionala regionala. Doar gospod ariile din Birchis si Jupanesti sunt de olar, in curtea de olar de la Jupanesti fiind construit si un cuptor functional (unde se si organizeaza, in fiecare vara, taberele de olarit pentru copii).
Dupa 1995, satul simbolic pe tema caruia se organizeaza muzeul a mai dobandit: Casa Nationala din Babsa, Primaria din Sarazani, Birtul si Scoala din Barna si Biserica de lemn din Topla (in care se tin slujbe in mod regulat, in special pentru locuitorii din cartierul invecinat).
In anul 2007 a fost ridicata casa slovaca (o replica dupa modele traditionale), gratie interesului manifestat de Ambasada Republicii Slovace la Bucuresti si sprijinului Asociatiei Slovacilor din Nadlac.