Teatrul Municipal Traian Grozavescu
Istoria activitatii teatrale din Lugoj a inceput in urma cu aproape sapte patrare de veac, izvorand din setea de libertate, de afirmare a constiintei nationale, din uriasa energie a iubitorilor Thaliei, care au nazuit dintotdeauna spre bine si frumos, spre un loc al lor, unde sa i-si implineasca idealurile. Actul de nastere este semnat intr-un document intitulat "Ephemerides five Diarum Ven Conventus Lugossiensis" datat 10 mai 1841, unde apare o insemnare despre un spectacol de teatru scolar, la care si-au dat concursul si elevi romani de la gimnaziul local.
In lunile ianuarie si februarie 1847, "Societatea Romaneasca Cantatoare Theatrale", de sub conducerea luilosif Farcas, formata din cativa actori profesionisti, prezinta pe scena Teatrului din Lugoj primele spectacole in limba romana. Dupa cum scriu ziarele vremii, "reprezentatiile date in limba romana au fost foarte mult vizitate". In ianuarie 1846, meseriasii lugojeni, in frunte cu sapunarul Vasile Brediceanu, joaca o satira semnificativ intitulata "Ciutura gamfata sau Opincarita faloasa", o localizare de luliu Neagoe.
Aceasta formatie de teatru a venit, in anul 1851, in sprijinul vaduvelor si orfanilor Revolutiei de la 1848, fondurile realizate varsandu-se la Brasov, dupa cum insera Gazeta Transilvaniei. Incepand cu deceniul al optulea al secolului al XIX-lea, la Lugoj isi desfasoara activitatea, cu intermitente, din cauza unor lungi turnee in Transilvania, trupa lui G.A. Petculescu, reprezentatiile bucurandu-se de mult succes. Primul deceniu al secolului nostru a insemnat pentru teatrul romanesc din Lugoj o etapa de inviorare a activitatii organizata in cadrul "Filialei Societatii pentru Fond de Teatru Roman". In perioada interbelica, la Lugoj, au activat mai multe societati teatrale de amatori: "Asociatiunea Romana de Teatru Thalia", "Cercul Academic Banatean", "Societatea Dramatica-Muzicala", care au desfasurat o activitate rodnica de promovare a repertoriului clasic romanesc. Demn de mentionat este faptul ca "Asociatiunea Romana de Teatru Thalia" s-a ingrijit si de editarea unor colectii de piese intr-un act, tiparind si difuzand, in decurs de zece ani, aproape 300 de lucrari.
Cladirea teatrului la inceputul secolului XX
Expresie a mutatiilor de calitate intervenite in fenomenul teatral lugojean, a fost creat in 1963, teatrul popular, cu stagiune permanenta, primul de acest gen in Banat. Activitatea se amplifica, fiind introduse, an de an, in repertoriu, lucrari reprezentative din dramaturgia romaneasca si universala. Strabatute de dramatism, individualizate prin talentul interpretarilor, spectacolele "Montserrat" de E. Robles, "Sa nu-ti faci pravalie cu scara" de E. Barbu, "Focurile" de Magda Isanos si E. Camilar, "Broadway Melody 492" de Jura Soyfer au cucerit realmente publicul prin sinceritatea si autenticitatea jocului, prin viziunea moderna a regiei si scenografiei.
Au urmat alti ani de munca asidua, cand sub bagheta regizorala a unor deosebiti colaboratori din Timisoara, Arad, Pitesti si Bucuresti (Dan Radu Ionescu, Ion Cojar, Ioan Taub, Ioan Ieremia, Stefan Darida, Horia Ionescu, Alexa Visarion, Stefan Iordanescu, Val Dobrin, Laurian Oniga, Emilia Jivanov, Dumitru Popescu, Ion-Ardeal Ieremia, Anca Maria Colteanu) actorii lugojeni au daruit publicului spectacole de referinta din dramaturgia clasica si contemporana romaneasca si universala: "Titanic Vals" de T. Musatescu, "Omul care a vazut moartea" de V. Eftimiu, "Nevestele vesele din Windsor" de W. Shakespeare, "Prostii sub clar de luna?" de T. Mazilu, "Notiunea de fericire" de D. Solomon, "Tarul Ivan..." de M. Bulgakov, "Sluga la doi stapani" de C. Goldoni, "Mielul turbat" de A. Baranga, "Doamna ministru" de B. Nusici, "Matraguna" de N. Macchiavelli, "In cautarea sensului pierdut" de I. Baiesu, "Doctor fara voie" de Moliere, "Palaria florentina" de E. Labiche, "Hotel Mimoza" de P. Chessnault, "Taraba cu tandrete" dupa T. Mazilu, "Nunta insangerata" de F.G. Lorca, "Intriga si iubire" de Fr. Schiller, "Menajeria de sticla" de T. Williams, "Inspectorul de politie" de J.B. Priestley, "Generali in fuste" de J. Anouilh, "Cantareata cheala" de E. Ionescu.
Pe langa numeroasele spectacole prezentate, la sediu si in tara, actorii lugojeni au efectuat si turnee in strainatate: Serbia si Muntenegru in 1969 si incepand cu 1992 schimb cultural teatral permanent, in Cehoslovacia, cu prilejul celui de al XX-lea festival jubiliar "Jirasek" (de la Hronov), Londra in 1982, la "Saptamana teatrelor de amatori", alaturi de teatre din Suedia, Ungaria si Anglia, in 1991, schimb cultural cu formatia de teatru "Les baladins D'Eon" din Tonnerre (Franta), 1997 in Ungaria, Bekescsaba si Szekszard, 2001 si 2003 schimb cultural cu teatre din regiunea Korinth (Grecia), iar in 2004, participare festivaliera la Bassano del Grappa, Italia.