Locatie

Casa de Cultura a Studentilor

P-ta Lucian Blaga (ex P-ta Pacii), nr.1-3, 400003 Cluj Napoca, Romania
Descriere

Casa de Cultura a Studentilor a reprezentat de la inceputuri un spatiu al spiritelor tinere si libere, al culturii autentice, oferind tinerilor o alternativa elevata, de petrecere a timpului liber. Casa de Cultura a Studentilor este un mediu in care se dezvolta calitatile artistice si morale ale tinerilor studenti, este un spatiu de manifestare pentru experimente culturale, precum si de promovare si afirmare a tinerelor talente.


Pana in anul 1956 activitatile cultural-artistice si distractive ale studentilor se desfasurau in cluburile improvizate in modestele spatii asigurate de fiecare din cele sapte institute de invatamant superior. Inca din anul 1921 studentimea clujeana si-a exprimat intr-o gazeta locala dorinta de-a avea o casa de cultura. Aceasta dorinta s-a implinit in anul 1956 cand s-a luat o Hotarare Speciala, hotarare care prevedea crearea de asociatii studentesti si infiintarea in toate centrele universitare a Caselor de Cultura Studentesti. Conform acestei Hotarari la inceputul lunii octombrie 1956 a fost numit un Consiliu provizoriu, format din studenti si tinere cadre universitare, care avea ca sarcina si crearea noii institutii care se numea Casa de Cultura a Studentilor. Consiliul provizoriu din Cluj-Napoca a propus in functia de director pe asistentul universitar Hodorog Laurentiu, resposabilul cultural pe Universitatea „Victor Babes”. Ministerul Invatamantului caruia se subordonau direct Casele de Cultura a Studentilor a emis actul oficial de numire a directorului din Cluj-Napoca.


Activitatile Casei de Cultura a Studentilor au fost inaugurate in 10 februarie 1957, printr-un program de muzica si umor. Intre anii 1957-1959 au fost create formatii artistice si cercuri teoretico-practice: ansamblul folcloric, corul mixt, doua formatii de teatru, cercul de recitatori, formatia de jazz, formatia de muzica usoara, formatia de dans modern, cercul foto, cineclubul, cercul de corespondenta, cursurile de istoria artei si cenaclul literar.


Formatiile artistice indrumate de cadre didactice si artisti au pregatit un bogat repertoriu si au fost capabile sa se prezinte la primele Festivaluri locale si Nationale. Activitatile in acesti ani de inceput s-au desfasurat in conditii material-financiare modeste. Momentul hotarator l-a constituit construirea unei cladiri proprii, proiect care a fost sustinut de academicianul Daicoviciu, rectorul Univ. „Victor Babes”. Lucrarile au inceput in iulie 1959.


In 22 august 1960 directorul Hodorog Laurentiu a preluat cladirea din Piata Pacii. Constructorul i-a inmanat cheile de la cele 104 incaperi.


Acest vast si impresionant spatiu, cu o arhitectura modesta, pe parcursul anilor a fost amenajat dupa nevoi, corespunzator cu cerintele activitatilor. S-au facut numeroase transformari pentru ca spatiul sa fie cat mai util studentilor. Au fost alocate de la Minister sume necesare pentru o dotare corespunzatoare. Au fost achizitionate costume si facute decoruri pentru spectacole, aparatura, instrumente muzicale, mijloace de transport, mobilier, etc..


Dupa darea in folosinta a noii cladiri au urmat cinci decenii de mari succese in care Casa de Cultura a Studentilor a fost capabila sa satisfaca preferinte ale maselor largi de studenti asigurandu-se zilnic programe de o mare varietate. Pe tot parcursul acestor decenii Casa de Cultura a Studentilor a avut un stat de functiuni corespunzator cu dimensiunea activitatilor, un adevarat corp profesoral bine calificat si daruit activitatilor artistice, culturale si recreative.


Cu sutele pot fi numarati cei care au trecut prin scoala de formare intelectuala a Casei de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca si si-au descoperit astfel talentele si capacitatea de a actiona in folosul personal si in folosul societatii.


Nume marcante de azi si-au facut „ucenicia personalitatii”, si nu putem sa nu amintim aici numele Maestrului Dumitru Farcas a carui cariera si viata artistica se identifica cu „Martisorul”.


Dupa 50 de ani Casa de Cultura a Studentilor a ramas edificiul cultural care gazduieste, formeaza, promoveaza si afirma talentele studentilor care frecventeaza cu perseverenta si daruire formatiile, cenaclurile, cursurile, cluburile, precum si multiplele activitati organizate in casa sub indrumarea referentilor de specialitate. Lucrarile de modernizare relizate in ultimii ani indica aceasta institutie din Piata Lucian Blaga, ca fiind un spatiu extrem de generos, functional, elegant, unde actul cultural se desfasoara in conditii otptime, fapt care a dus la performante atat in plan national cat si in festivaluri si concursuri internationale.


In prezent CCS reuneste 19 formatii artistice si 6 cenacluri, cluburi si cursuri. Palmaresul obtinut prin intermediul acestor formatii inscrie aceasta instutie in randul celor mai prestigioase institutii de cultura din centrul universitar clujean.