Locatie

Teatrul Gong

Str. Alexandru Odobescu nr. 4, 550916 Sibiu, Romania
Descriere

Teatrul pentru Copii si Tineret GONG are o istorie bogata ce demonstreaza prin timp excelenta intr-un spatiu socio- cultural dinamic caracterizat prin inovatie si spectacular. Situat pe una dintre cele mai frumoase strazi ale Sibiului, Teatrul GONG face legatura dintre Orasul de Sus si Orasul de Jos oferind panorama magnifica a unui loc din cartile cu povesti medievale: strazi pavate in piatra cubica, case cochet colorate si ziduri de protectie din caramida rosie.
Inainte de infiintarea teatrelor nationale in Romania, primele spectacole in limba romana s-au prezentat pe SCENA PAPUSILOR, ceea ce atesta existenaa unei BRESLE PAPUSARESTI, precum si larga audienta de care se bucura in epoca acest gen de teatru. Jocul popular al papusilor, VICLEIMUL, apare ca una din cele mai vechi forme de spectacole pe pamantul romanesc. Legat prin titlu (prin etimologia lui) de semnificatia religioasa a orasului Bethleem,VICLEIMUL se face cunoscut ca joc satiric, prin atitudinea demascatoare pe care o are creatorul popular fata de reprezentantii bisericii si in general fata de realitatile sociale ale timpului.
Teatrul nostru a fost infiintat la 1948 ca teatru de papusi in cadrul Teatrului de Stat. La 1949 teatrul de papusi este recunoscut ca institutie de spectacole profesionista sub denumirea de Teatrul de Papusi Licurici in cadrul Sindicatului Mixt al Artistilor, Scriitorilor si Ziaristilor din Sibiu, fiind a doua institutie de acest gen din Romania dupa Teatrul de Papusi Tandarica din Bucuresti. La 1969 Consiliul Popular Judetean Provizoriu Sibiu decide separarea Teatrului de Papusi ca institutie artistica independenta cu sediul in strada Al. Odobescu, actualul sediu al teatrului. La inceputul anului 1997 Teatrul de Papusi Licurici devine Teatrul pentru Copii si Tineret Gong ca urmare a largirii sferei de adresare catre publicul spectator, printr-o gama de spectacole de diferite complexitati problematice, pornind de la factorul educational, pana la cel al divertismentului si al instruirii de gandire si percepere.
Numarul spectacolelor in premiera, de la infiintare si pana azi, a depasit cifra de patru sute cincizeci. Dintre cele mai semnificative amintim Spargatorulde Nuci, Cazul Pinocchio, Elefantelul Curios, Motanul Incaltat, Aladin si Lampa Fermecata, Croitorasul cel Istet, De-a Viata, Comoara Piratilor, Alba ca Zapada, In punguta Doi Bani, Dulce ca Sarea, Oglinda Sufletului, Muzicantii din Bremen sau spectacole de pantomima ca Naluciri, Familia, Al Treilea Gong, Romeo si Julieta, Regele Cocosat, Printul Cireselor.